10 dolog, amit a corten acélról tudni kell

10 DOLOG AMIT A CORTEN ACÉLRÓLTUDNI KELL

A corten acél megjelenése extarvagáns, egyedi, rendkívüli harmóniát alkot a természettel, ugyanakkor varázslatos hangulatot teremt a belső terekben is. Modern és ipari megjelenésű anyag, mely meleg és természetes színével figyelemreméltó kontrasztot alkot. A korrodáció során kialakuló rendhagyó felületi struktúrával különösen szép látványt nyújt. Jól illik letisztult formájú épületekhez, modern belső terekhez és kertekhez. A rozsda kialakításához nincs különösebb eljárásra szükség. Az anyag felületén csapadék hatására önmagától alakul ki a korrodáció. 

1. Megvásárláskor fém színű


A corten lemez Magyarországon táblás lemez formájában érhető el 1 mm-es anyagvastagságtól kezdődően. A lemezek a megvásárláskor fém színűek.

2. Felülete olajozva van


A corten acél felülete olajjal van bevonva annak érdekében, hogy a szállítás, tárolás, megmunkálás ideje alatt ne induljon el a korrodáció. A megmunkálási folyamatok befejezését követően célszerű az olajos bevonatot eltávolítani a felületéről annak érdekében, hogy gyorsabban meginduljon a rozsdásodás. Amennyiben ez nem történik meg, illetve a nagy felületek miatt nem kivitelezhető, nem jelent problémát, csak később kezdőik el a folyamat.

3. Súlya


A corten acél súlya 1m2 felületen 1 mm-es anyagvastagságot figyelembe véve 8 kg. A táblák 1500 x 3000 mm-es méretekben érhetőek el. Ez alapján 1 tábla 1 mm-es tábla súlya 36 kg.

4. Megmunkálása

Hagyományos lemezmegmunkálási technológiákkal történik. Vágható vízzel, plazmával, lézerrel, továbbá stancolható, hajlítható és hengeríthető. Hegesztése saját anyagával történik.

5. Reve réteg


Esztétikai felhasználásnál figyelembe kell venni, hogy az acél felületén a megmunkálás során reve réteg képződik. Amennyiben egyenletesebb felületet szeretnénk korrodáció után, érdemes ezt az oxidréteget eltávolítani. Az eltávolítás történhet mechanikai vagy kémiai úton.

6. Korrodálás lehetőségei


A korrodálás csapadék hatására önmagától bekövetkezik. A rozsdásodás gyorsasága függ a csapadék mennyiségétől és attól, hogy mennyire éri egységesen a felületét a víz. A vízszintesen elhelyezett acél sokkal gyorsabban korrodálódik, mint a függőlegesen elhelyezett, ahol azonnal akadálytalanul legördülnek a vízcseppek. A folyamat gyorsítható savval, ecettel, illetve különböző kereskedelmi forgalomban is kapható anyagokkal. 

Corten acél tűztál

7. Corten acél kapcsolata egyéb anyagokkal


A corten acél felületén kiváló rozsda értelemszerűen egy rendkívül porózus anyag, így ne próbálkozzunk a felületére porfestéssel, ragasztással, használjunk egyéb rögzítési lehetőségeket. Ügyeljünk arra szintén kültéren való elhelyezésnél, hogy lehetőség szerint rozsdamentes csavarokat használjunk. Ahol más acéllal érintkezik, alkalmazzunk EPDM gumit a kettő anyag találkozásánál.

8. Elhelyezése


Célszerű olyan felületre helyezni, ahol az emberrel minél kevésbé érintkezik. Az acél felületére rárakódhat az ujjunkról egy vékony zsíros réteg, mely esztétikailag zavaró lehet. A ruhánkat is megszínezheti a porózus felületű rozsda.

Ülő felületként önmagában semmiképpen ne alkalmazzuk. A fentiek mellett kültéren a nyári hónapok során felmelegszik – mint minden acél felület 🙂 , ami miatt lehetetlenné válik a használata.

Dekorációs elemként viszont környezetünkben bárhol elhelyezve környezetünk dísze lehet. Csodálatos a felületének játékossága, meleg színe. Gyönyörű a kontraszt amit nyújt más anyagok mellett használva.

9. Burkolatok megóvása

A corten acélból készült terméket igyekezzünk olyan felületre helyezni, ahol a rozsdával színezett víz el tud szivárogni a reakciós időszak alatt. Megfelelő lehet egy kavicsos réteg elhelyezése a lábazatnál vagy közvetlenül a corten acélból készült termékünk, installációnk alatt. Legjobb, ha mulcsos, füves felületen lesz végleges helye kedvencünknek.

Amennyiben nem tudjuk megoldani minden kétséget kizáróan a víz elfolyását, használjunk vízlepergető anyagot a corten acél környezetében levő burkolatra a reakciós időszak alatt.

10. A folyamat

A corten acél egy csodálatos anyag, mert ha türelmesek vagyunk vele mindig más arcát mutatja majd nekünk. Az első esőzések alkalmával apró foltokban kezdődik a korrodáció. Később egyre sűrűbb és homogénebb lesz a színe, miközben megtartja végig márványosságát és sokszínűségét. Érdemes olyan felületet és kialakítást választani számára ahol a folyamat önmagától végbe tud menni és mi is gond nélkül gyönyörködhetünk benne. Használjuk bátran ezt a csodálatos anyagot környezetünkben a megfelelő módon a megfelelő helyeken.

Ha projekted tervezése során kérdésed merül fel a corten acél megmunkálásával, tervezésével  kapcsolatban, keress bennünket bizalommal elérhetőségeink valamelyikén.