EGYEDI HANGULATÚ KERT FÉMEK HASZNÁLATÁVAL

Ha túllépünk az évszázadok alatt megszokott anyagokon, különleges és exkluzív környezetet, varázslatos világot teremthetünk az otthonunk köré. Ennek titka nem más, mint a látványos patinájú corten acélból, vagy éppen az egyedi színű, porfestett alumíniumból vagy rozsdamentes acélból készült építészeti elemek. Vegyük sorra a teljesség igénye nélkül, milyen felületeken, funkciókra alkalmazhatóak a fémek a kertépítészetben.

A kert csodás dolog, de azt sokan nem szeretik, ha idegenek belátnak a portájára. A háztulajdonosok egy része éppen ennek elkerülése végett stabil, masszív kerítésben gondolkodik. Ez biztonságot nyújt és korlátozott – vagy teljes – átláthatatlanságával biztosítja a lakók számára a privát életteret. Ugyanakkor sok tulajdonos a filigrán, átlátható kerítést részesíti előnyben.

Mivel az elmúlt évszázadok során főként kőből és fából készítették a kerítéseket – majd később már betonból is – manapság is ezek az anyagok számítanak standardnak. Néhány éve azonban megjelentek a porfestett alumíniumból, rozsdamentes acélból, illetve a patinás corten acélból készült kerítéselemek is. Ezek egészen különleges hatást keltenek, miközben funkciójukat tökéletesen betöltik. Ráadásul egyediségük okán tökéletesen belesimulnak a környezetükbe. Hasonlóan „működnek”, mint a corten acél kerti installációk és kiegészítők, melyek az első pillanattól fogva szerves részei az élettől harsogó kertnek.

A corten acél használata a kertben kifinomult stílusérzékről árulkodik

Sokan csupán a funkcionalitást tartják szem előtt, mikor a zöldterület „bútorzatát” tervezik. Viszont egyre inkább teret hódít az a trend, hogy ezek a tárgyak korábban nem megszokott, a természetbe mégis elképesztő módon illeszkedő anyagokból, egyedi tervek alapján készüljenek el. Ilyen például a corten acél, illetve a felületkezelt alumínium és rozsdamentes acél is, mely nemcsak különleges megjelenésével, de tartósságával is kiemelkedik a lehetőségek közül. Ezen anyagok felhasználása a tulajdonos kifinomult stílusérzékéről, illetve előrelátásáról is sokat elárul. A belőlük készült tárgyak izgalmasak, inspirálóak, miközben ellenállnak az időjárásnak és az idő múlásának is. Tartósságuknál fogva pedig generációkon átívelő örökséggé válhatnak.

Kert növénytartókkal és teraszbútorokkal

Corten acélt vagy aluminiumot, rozsdamentes acélt a növények közé?

Pontosan! Ugyan első hallásra talán furcsa és talán elképzelhetetlen is lehet ez a kombináció, ha jobban belegondolunk, mégsem az. Hiszen a fém maga is a természetből származó anyag! A corten acél ráadásul folyamatosan változik az évek során egy speciális patinaréteg miatt. Így tökéletesen illeszkedik a folyton átalakuló, színesedő növényekhez, legyen szó emelt ágyásról, kültéri konyháról, tűztálakról, mécsestartóról. Netán a különböző méretű dekorációs elemekről, melyek önmagukban is teljes mértékben megállják a helyüket. De akár növényekkel is beültethetők, a még pazarabb látvány érdekében. Sőt, akár külső vagy belső burkolatként is megjelenhet a corten az épület egy-egy részén, kiemelve a felületet!

Változtassuk különleges élettérré a kertet!

Egyre nagyobb teret hódít a kert négy évszakon átívelő használata. A családdal, barátokkal eltöltött idő egyik központi eleme a kültéri konyha. A kertben és a teraszon elhelyezett kültéri konyhákkal a szabadban töltött idő kiegészül a közös étkezések örömével és felejthetetlen emlékek helyszínévé válik. Az INNOSTEELDESIGN GOURMET kínálatában megjelenő moduláris kültéri konyhák rozsdamentes acélból készülnek egyedi méretben, választható színű porfestett felülettel és pulttal. Ha beleszerettünk a corten acélba, a konyha megfelelő pontjain elhelyezve szintén különleges látványt nyújt. Bármelyik anyagot is választjuk, kifinomult anyaghasználat, hosszú élettartam és könnyű tisztíthatóság jellemzi termékeinket.

Milyen stílusú házhoz illenek a corten acélból készülő kerti kiegészítők?

Alapvetően nem behatárolható ez a kérdés, hiszen az ebből az anyagból készült tárgyak – kialakításuktól és funkciójuktól függően – minden miliőben megtalálják a helyüket. Tény, hogy leginkább Ausztráliában kedvelik ezt a fajta kertdekorációs módot. Az ottani vörös sziklákat idézi a corten acélon – természetes módon – képződő patina különleges, rozsdás színe. Az egyedi tervezés jóvoltából valójában az európai és skandináv, vagy épp az ázsiai stílusú kertek világában is magától értetődő a cor-ten megjelenése. A megszokott fából és kőből készült kerti kiegészítők, illetve tűzrakó helyek, valamint robosztus kerítések után a fém ilyen módon való felhasználása első pillantásra idegen, extrém dolognak tűnhet még hazánkban. Kellő nyitottsággal azonban könnyen meglátható benne az a fajta szépség, amely csak erre az anyagra jellemző. Hiszen egyszerre sugároznak erőt és stabilitást, miközben légiesek és mozgalmasak is a belőle készült tárgyak.