NEVELJ KONYHAKERTI NÖVÉNYEKET EMELT ÁGYÁSOKBAN

Olyan magaságyásra vágysz, ami illeszkedik kertedbe? Időtálló és szép megoldást szeretnél, melyben örömödet leled és kikapcsol? Te is szeretnél otthon megtermelt bio, vegyszermentes zöldségeket, gyümölcsöket az asztalra tenni a családodnak, de még a régi felásott kertvégek élnek az emlékezetedben? Felejtsd el ezt a képet! Nem kell, hogy válassz a friss zöldségek és az esztétika között.

Mi is az emelt ágyás és hogyan működik?

Amint a neve is sugallja, nem a talaj szintjén helyezkedik el, hanem a fölött. Célszerű Neked meghatároznod az ágyás számodra kényelmes, jól használható magasságát. Ehhez mindenképpen gondold végig, hogy kik fogják az ágyás gondozását elvégezni. Ha olyan személy van közöttük, aki derékbántalmakkal küzd, határozz meg egy magasabb ágyásmagasságot.

Ahhoz, hogy megteremtsd a harmóniát kerted többi elemével, vedd figyelembe azok magasságait is. Ennek megfelelően differenciáld a szinteket, akár többféle ágyásmagasságot is meghatározhatsz.

A megemelt ágyás biztosítani tudja számodra azt is, hogy függetlenné válj kerted talajviszonyaitól. Nem minden kerti talaj alkalmas különféle zöldségek, gyümölcsök termesztésére. Az emelt ágyásnál a számodra megfelelő talajjal töltheted fel az ágyást. Az ágyások feltöltésekor meghatározhatod a rétegrendeket, mellyel kapcsolatban a kertészetekben további tájékoztatást kapsz.

De mi a helyzet a rágcsálókkal, kártevőkkel, háziállatokkal?

Sokunk életét, termését keserítik meg a csigák. A corten acél porózus felületén nehezen kapaszkodnak fel ezek a kis állatkák. Az acéloknak jó hőelnyelő képessége, ezért nyáron nagyon felmelegszik felületük, ami szintén nem kedvez a csigáknak, rovaroknak. Teljes mértékben természetesen nem tudjuk távol tartani őket, viszont jelentősen vissza tudjuk szorítani őket.

Az ágyás belsejében a földfelszínre vakondháló fektetésére is van lehetőségünk termőfölddel feltöltés előtt, így nem fenyegeti a kis állatkák útvonala a megtermelt zöldségeket/gyümölcsöket.

Ha mindemellett kis kaviccsal, mulccsal szórod le az ágyások közötti, illetve oda vezető utat, konyhakerted rendezetten tartása, illetve a tiszta betakarítás sem álom többé. A fenti pozitívumok mellett egyedi méretű corten acél, vagy porfestett felületű ládák választása esetén kerted vizuális fénypontja is lehet az ágyás.

Milyen érvek szólnak tehát a magas ágyás mellett?
– a konyhakerti növények biztosan bio zöldségek, gyümölcsök lesznek, hiszen Te választod meg hozzá a talajt, a vetőmagot is, illetve Te gondozod azt
– az emelt ágyás akadálymentes, hiszen a megfelelő sorköz távolságok meghatározásával akár széken ülve is el tudod végezni a gondozást
– idős emberek számára is újra élvezhetővé válik a konyhakert gondozása